Yummy Cupcake

Thursday, 4 October 2012

TIRAMISU MARIE


Assalammualaikum....& hai-hai haluuu.....

Pe kaba? acecece....wokeh! kali ni nk post pasal resepi yg baru try ni....baru wt hr Selasa lepas..sebab pe? sebab tangan dah gatal...dah lame rasenye xbuat kek...dh tu ade cream cheese lg lam peti tu...hmmmmmm memula ingat nk wt blueberry cheese cake, tu yg bli biskut marie tu, nk wt base, saje tuka...sbb ritu dh penah wt oreo cheese cake, basenye oreo so bila nk wt blueberry cheese cake nk try la base marie kan....

Pastu mcm gatal kan nk search2 resepi tiramisu...kek ni xla ibu minat sgt sbb guna nescafe dan ibu xsuke nescafe.boleh la...tp kurenggg....tp dok terfikir yg abah pernah ckp dia suke  kek tiramisu, tu yg cari gak.....n nk try bwt! (gagah)...pastu dok terbayang2 kek tu lahai sodap eh...sbbnye tgk gmbo2 yg dok search td tu dan yg jd sukenye resepi tu ada cheeeeeeze okay...& I'm a Cheeze lover kan...  

Finally, dpt resepi dari www.myresipi.com ...(mmg slalu pn cari cni). taip je tiramisu..haaa kau! byk gler resepi..so pilih punye pilih..at last! decide utk ikut resepi dari Kak Umi...sbb nye macam senang sgt bahan & dia tunjuk cara-cara siap gambar lagi! kerlas u!

Tapi......haaa ade tapi. resepi Kak Umi yg ibu ambil tu guna kek span. tp resepi ibu ni guna biskut marie....sbbnye? hai dh beli hritu kan...so nk wt pe.dari membazir gitu...lgpn Kek span maleh nk bwt.…hahahahah (tu yg sebenonye) eh ye la..nk kene bako2 lg, nk tgu bp lame la pulak…sbenonye boleh je tgu tp xsabo bebeno nk mkn, maklum laa…resepi kek tiramisu ni sebenonye xyah bake pn…masuk je fridge…sonang by 2 kan….pastu ngap!

Haa…ok tu la sejarahnya jd Tiramisu Marie ni….alahai bwt xsampai setongah jam pn! Pas siap tros masuk fridge (semalaman).cer tgk gmbo tu.comot kan…pasalnye.nk g kj br tabo coco powder kt atas tu…dh tu kelam kabut dok nk isi bwt bekal abah...tu yg xsemenggah tu….hahahah!
U ols nk resepi ke…boleh je.lets cekidaut!!

Tiramisu Marie
Oleh: Ibu Scha Q
Resepi Asal: Umi (myresipi)

Bahan A
1 biji kek span (ibu tukar guna 300g biskut marie)
Bahan B
250g whipping cream
200g cream cheese
½  cwn gula halus (ayak)
Bahan C
1 cwn air panas
1 sudu makan serbuk Nescafe
Bahan D
Serbuk coco secukupnya

Cara-cara
1. Mix semua bahan B dalam mixer (medium speed) tp make sure whipping cream dan cream cheese dh dilembutkan (keluarkan dari fridge awal2) kalau x nnt dia berketul2 n xsmooth. Bila dh agak kembang dan sebati boleh la mula melapis.

2. Bancuh bahan C kemudian celup satu-satu biskut marie (1saat je) dan susun dlm loyang. Klau guna kek : letak lapisan kek dan tabur2 air Nescafe tu atas kek (agak2 je).

3.  Lepas tu lapiskan bahan B yg dh sebati tu atas biskut/kek…buat selapis2 (bisku/kek + cream) sampai habis ok. & make sure last lapis (atas sekali) adalah lapisan bahan B.

4. Dah siap melapis..boleh la tutup Loyang..(ibu guna al foil) dan masukkan dlm fridge dlm beberapa jam..semalaman pn xpe. Tp sbr xsbr je la nk menanti makan ye.

5. Eh lupe la pulak...sebelum potong tabur la serbuk coco tu di atas kek ye (ibu guna penapis teh hehe)........ok siap!

Okey senang je kan…selesai dan selamat memcoba! 

Tatatititutu~

2 comments:

  1. jalan-jalan di petang jemaat... tiramisu ada lagi ka?.. kita siap bawa mangkuk tingkat lg ni... ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiramisu dh selamat cik yani..anak pn ske mkn, xpdan dgn kecik! tp xleh byk2 sbb ade nescafe kan..hihi amboi siap bwk mangkuk tingkat lg, de isi pe tu? leh mintak cket... ;p

      Delete