Yummy Cupcake

Thursday, 18 October 2012

Mango Crepe



Assalammualaikum & Salam Sejahtera


MANGGA YG MALU MALU KUCING NK MENUNJUKKAN DIRINYA HEHEHHEHEH

N3 kali ni pasal....Crepe! crepe ape yek...haaa 2 3 menjak ni dok byk pulak orang post pasal durian creepe...nth ape la rasanya.rasa durian la kot kan! hahaha....dah tu dgn warna-warna menarik lak tu...tergoda gak la.ehe

Jadi disebabkan itu...kau...mencipta jurang...eh bukan2. ni dh lirik lagu...lari topic pulak!hahaha jadi disebabkan ingin merasa gak...so Ibu cuba la wt sendirik! tp bukan durian yg Ibu creepekan...kt rumah tu dok blambak mangga....so blk kj smlm tetiba ting! (kluar mentol kt atas kepala) dpt idea nk wt Manggo Crepe...gitu la Al-kisahnya....

Dan2 tu jgk la xsempat2 mandi...dah membancuh adunan crepe..nasib baik xmasam! hahaha
lepas mamam br sambung lipat Mango Crepe Ibu ni..hmmm yummy gak! dgn creamy whipping cream tu ditambah rasa manis mango! yeeha!

Resepi ni Ibu ikot resepi dari JM kt fb..tp Ibu ubah tepung gandum kpd tepung kek (self raising flour) & tepung ubi kpd tepung jagung. & Ada lg 1..haha Ibu tersalah tengok sukatan susu cair dgn air..rupanya dah terbalik kot! well hasil nya agak ok..sebab xmudah koyak.great!so kt bwh ni resepi ikot yg Ibu "tersalah" buat tu.

lets cekidaut resepinya yok!


RESEPI KULIT/CREPE (DPT 10KPG BG SIZE SENDUK YG IBU GUNA LA)

BAHAN2
50gm Tepung Kek (yg dah ada baking powder)
1sdb Tepung Jagung
1bj Telur
2sdb gula aising/halus
3sdk butter yg dicairkan
40ml air
160ml susu cair
1tutup esen vanilla
sedikit pewarna @ perasa yg anda suka

CARA MENGADUN CREPE
1. Satukan tepung kek & tepung jagung dan ayak bersama gula aising
2. Masukkan susu cair - kacau
3. Masukkan telur yg dh dikocok cket - kacau
4. Masukkan esen vanilla - kacau
5. Masukkan air - kacau sebati guna whisk
6. Masukkan butter cair - kacau
7. Masukkan pewarna
8. Tapis adunan dan boleh la dimasak

CARA MEMASAK CREPE
1. Gunakan non-stick kuali @ kuali leper - letak myk cket je
2. Tuang 1 senduk kecil adunan (ikut besar yg anda mahukan)
3. Jangan nipis sgt @ tebal sgt (Ibu xpass sbb ade nipis ada tebal ehe)
4. Biar seketika sampai bhgian atas mula kering = dah masak la tu.
5. Bolehla terus diangkat, jgn terbalikkan mcm buat lempeng tu (utk dpt permukaan atas creepe yg smooth bila lipat nnt)

INTINYA
Isi mangga yang telah dicincang/potong dadu
150ml Fresh cream (dipukul kaku)

CARA MELIPAT CREPE
1. Letak kepingan kulit td (yg licin dibawah)
2. Letak 1sudu FC-Isi mangga-tutp FC lagi di atasnya
3. Kalau lebar kulit tu lg byk la letak FC tu (agak2)
4. Lipat macam lipat popia
5. Simpan dlm fridge beberapa jam sebelum makan (tp Ibu siap tu tros mkn hehe)
6. tp simpan dlm fridge dl lagi sedap tau!







SELAMAT MENCUBA..! toray jgn xtoray..sonang yo ^_^




2 comments:

  1. kata berlambak mangga.. awat buh sket je dlm tu.. ish kalo letak byk2 mesti lg sedapkan.. emm apa kata pos mangga 5-6kg ke sini.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan kak...seciput jew mango tu ha..hahah kalut nk gulung! ada yg byk ade yg cket mango tu...nsb2 la. wahh xdek la smpai 5-6kg..ade 1pokok je..hahahah

      Delete