Yummy Cupcake

Monday, 22 October 2012

Blueberry Cheese Tart

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.



Salam Ceria di hari Selasa yang indah ini...amboi! sj nk memulakan ayat...dh mcm nk bg ceramah pulak ye. OK N3 kali ni pasal cheese tart...hmmmm Blueberry Cheese Tart. nyammm!nyammm! ini adalah percubaan yg ke-2 kalinya. Yang pertama dulu tak nyempat nk post hehe

Hah kali ni Ibu buat guna resepi yg kawan Ibu bagi, Dina namanya.TQ laling..^__^ ...for the first time dulu, Ibu guna resepi yang tak menggunakan telur, cheese agak nampak tak berkilat tp rasa tetap sedap. bagi yang alergik telur boleh la guna resepi tu..tapi untuk resepi kali ni ada telur..so tart nampak lbh berkilat & cantik! orang berniaga byk lah guna resepi ni...sbb boleh menarik minat pembeli.kan...kan...

Hmm Ibu agak puas hati dengan rasanya tp agak kureng dengan shellnya..kene praktis banyak kali lagi ni.sampai nampak kemas & cantik! apatahlagi...sedap! hehe

Ini antara gambar2 BCT yang sempat Ibu snap! Yang tak dapat merasa tu telan elior je la ye..hahah kejam! Ala uols boleh buat sendiri tau..cer try..cer try.. sonang yo. Jom cuci mata ~_^















Ini pula resepi nya bagi sesiapa yg ingin mencuba..lets cekidaut!

Blueberry Cheese Tart

Bahan2 Shell Tart:
150gm marjerin/butter
50gm gula aising-diayak
1 biji telur Gred C-kalau telur gred A @B kurgkn putih telur
290gm tepung gandum-diayak
1 sdk esen vanilla
Acuan tart

Cara2 buat Shell Tart:
Pukul marjerin & gula .   Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dgn speed sedehana
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. (tmbah tepung sikit if rasa lembik sgt doh)
Untuk dapat doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais sejam…nk ok lagi masuk semalaman
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak (tp ni ikut oven masing2)
Shell ni kita boleh sediakan awal2 tp  simpan dalam bekas kedap udara utk tahan lama.

Bahan2 Cream Cheese:
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
1sdk esen vanilla

Cara2 adun Cream Cheese:
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum guna. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.


Bahan2 Blueberry Filling:
Blueberry filling-readymade @ kalau rajin boleh buat sendiri

Cara2 letak filling:
Tunggu shell sejuk sebelum  letakkan filling dan cheese.
Masukkan filling guna piping bag / sudu kecil pn boleh.
Masukkan cream cheese dlm piping bag (lebih senang)  & letak dlm shell tart (biar penuh2 utk nmpak cantik.
Boleh lorekkan guna cream cheese yg dh diwarnakan purple @ cara Ibu guna blueberry filling tu je utk lorekkan atas tart. (guna toothpick)
Klau guna cream cheese yg dh diwarnakan, Jangan biarkan cheese lama2 sebelum lorek, nanti cheese susah nk lorek. Kalau guna blueberry filling tak pe.
Bakar kejap je dlm 5minit, agak cheese tu dh tak melekat kat jari bila disentuh. Dah masak lah tu.

Ok uols..Selamat Mencuba ^_~

No comments:

Post a Comment