Yummy Cupcake

Monday 15 October 2012

WildBerryCheeseCake





Assalammualaikum kwn2..

Hmmm..wildberry cheese cake. nama cam gempak kan?..hahah gempak ke biasa2 aje...alah sebenonye nama biasa adalah blueberry cheese cake jew pun hahahah...^_^

Buat ni mlm isnin haritu...OTW blk dari Palong, dlm kepala dah pk.."hmm blk ni nk wat kek la"..tu yg gagah p buat..resepi ikot dari omputih nye resepi..tgk kt youtube. Resepinye mudah sgt tp Ibu xikut exactly la..ubah cket & buat setengah adunan jew.

Jom cekedaut resepi!

Wildberry Cheese Cake
Oleh: IbuSchaQ

BahanA:
15 keping biskut Marie (nk tebal boleh tambah qty)
2sdb Mentega

BahanB:
250g Cream Cheese
1sdb Gula (klau nk manis boleh tmbah)
125g Whipping Cream

BahanC:
Beberapa biji stawberry dicincang2
Wildberry Filling

Cara2nya:
1. Biskut dihancurkan (Ibu guna dry blender je) klau nk ketuk2 pn boleh gak. Bila dah hancur boleh la gaulkan dgn mentega sampai boleh dikepal. (agak2 klau msh berderai boleh tambah mentega lagi ok)
2. Dah tu boleh la mampatkan biskut td dlm loyang (cake base) (make sure alas loyang dgn baking paper utk mudahkan nk kluarkan kek nnt). Ibu guna spring pan tp xalas pn dgn baking paper, sudahnya potong je la atas loyang tu, hahah...pandai la sgt!
3. Bila dh mampat base tu masukkan dlm fridge. Ok lepas tu boleh la mix semua BahanB sampai kembang & sebati. Dah tu bolehla gaul skali strawberry yg dh dicincang2 td. (Ikut suke masing2 nk wt mcm mn ok)
4. Tuangkan adunan cheese dlm loyang td..., tutup dgn al foil & mskn dlm fridge dlm 2-3jam (Ibu perap 1hari-sbb xsempat nk potong pg tu hehe)
5. Bila nk makan kluarkan dari fridge & ibu sapu la wildberry filing tu kt atas cheese cake td...(actually boleh je letak filling dl before mskn fridge 2-3 jam sblm tu ok)
6. Siap! 

**Qayyum pn suke cheese sbb Ibu yg ajar makan cheese slalu..hihi
** Ni lah antara pica2 yg diambil..sememangnya xla semenggah mana sbb guna hp kokak jew pn...yg penting ada la kan wt tatapan mata2 yg xdpt merasa tu... ^_^

.::Tatatititutu::.












No comments:

Post a Comment