Yummy Cupcake

Sunday, 18 November 2012

Boboiboy in Rainbow


Assalammualaikum….

Syukur Alhamdulillah… ahad lepas (18.11.12) genap putera sulung ibu & abah yang diberi nama Muhammad Qayyum Adha berusia Setahun…dan yang bestnya! Tercapai juga hasrat ibu untuk buat kek befday sendiri ..yang pertama kali untuk anak ibu ni…originality dari tangan ibu sendiri. Dan………ibu memilih untuk membuat “rainbow cake” (kek pelangi)…deco khas utk anak ibu yg suka tengok boboiboy tu…so ibu letak la figure boboiboy cket.

Nak membuatnya?? Mak uiihhhh…ini adalah kek paling mencabar yang ibu pernah buat, 2hari jgk la nk siap! Huhu..kene bake layer demi layer…fuh! Tapi ibu puas hati dapat buat sendiri untuk prince charming ibu ni…walaupun comot dah masa nk potong tu…sbb boboiboy dah kembang! Hahahah...

ni antara pic kek yang sempat di tangkap......hmmm yg dah potong nanti ibu update lain k.




Resepi dari FB Jom Masak. Jom cekedaut resepi…


RAINBOW CAKE

BAHAN
-3 1/2 cwn tepung gandum (JM ubah..asal 3cwn)
-4 sdt baking powder
-1 cwn (180g) butter
-2 cwn gula kastor
-5 biji putih telur gred A suhu bilik
-2 sdt esen vanila
-1 ½ cwn ssu segar suhu bilik
- pewarna & perisa ikut suka

CARA2NYA
1. ayak tepung & baking powder
2. griss loyang..sy wat saiz 7"...alas baking paper
3. pukul butter & gula hingga kembang...masukkan telur satu2...pukul lagi hingga adunan pekat
4. masukkan tepung selang seli ngan ssu segar...gaul ngan spatula...adunan biar rata sebati
5. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian...sy cuma sendukkan ngan spatula utk satu warna 
6. pastu letak pewarna atau perisa ikut suka korang
7. masukkan satu2 adunan dlm loyang & bakar...dah masak...keluarkan...bakar lagi warna lain laksuhu 170 atau ikut oven memasing...15-20min8. dah siap...keluarkan dari loyang..biar sejuk kat redai sblm deco ngan cream

CREAM CHEESe (cara JM)
- 250g cream ciz (potong kiub)
- 100g butter
- 100g gula icing (blh ejas ikut selera manis)
- 150ml fresh cream

cara cara
- mix mix sebati cream ciz, butter & gula icing hingga lembut & kembang
- masukkan fresh cream...teruskan mix hingga gebu

No comments:

Post a Comment